Thursday 20 March 2014

Semesterdjungeln

Jag och fina kollegan Richard har hållit på utveckla, testa och göra logik och design för semesterhanteringen åt en kund. Det är det värsta jag varit med om i snåriga regler. Såhär typ:

Det finns fyra olika typer av semester. 'Vanliga' semesterdagar, sparade dagar, flyttade dagar och extra dagar. Sparade dagar är sådana man kan spara hur länge som helst och ta när som helst enligt finsk lag. Flyttade dagar är andra överblivna semesterdagar som flyttas med till nästa år. Dessa hanteras på olika sätt och kan ju såklart även då sparas, flyttas eller be om extra. Och som anställd måste man kunna specificera vilken typ av dagar man vill använda när man bokar semester. Med än så länge? Sen kommer det här med lördagar. Finland har så att för var sjätte semesterdag man har så ska det dras en extra, en 'lördag'. För antalet semesterdagar baseras på en sexdagarsvecka men alla arbetar typ bara fem. Så man får liksom för många semesterdagar. Och istället för att ge färre så drar man en extra. Börjar det krångla till sig? Sen så måste man veta att lördagar kan inte sparas men däremot flyttas. Därmed ska en lördag dras när man bokar vanlig semester eller med flyttade dagar men inte med sparade dagar. Fast en lördag ska dras när man ber om att spara dagar men inte tas med till nästa år. Extra semesterdagar har en egen lördagshantering som fungerar på samma sätt fast som ett sidospår och hanteras separat. Och extra dagar kan inte sparas eller flyttas till nästa år. Glasklart?

Detta ska vi alltså få ner i ett system så stackars Richard har knackat kod så det sprutar ur öronen. Nu är det upp till mig att skriva ihop en vetting manual på detta. Jag gruvar mig lite...

2 comments:

  1. Hmm, bor i Finland och har även studerat företagsekonomi men har ändå inte stött på något så komplicerat... Håller dock med om att det där med att lördagar räknas som semesterdagar är väldigt onödigt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe jag tror (hoppas) att det inte är alla finska företag. Fast det där med Saved Holidays är visst en alldeles ny lag så det kommer kanske att påverka fler företag... =)

      Delete